Zes-planken kist
Dit model dekenkist heeft zijn oorsprong van de zogenaamde Vikingkist. De Noormannen gebruikten deze tijdens hun lange zeereizen. Niet alleen om gereedschap en kleding in op te bergen, maar ook om op te zitten. Superhandig dus. Op mijn dekenkisten kun je ook gerust gaan zitten, en naast het opbergen kun je ze als bijzettafeltje gebruiken bijvoorbeeld.

Dit type kist staat nu bekend als de ‘six-board chest’: een kist gemaakt van zes planken. Twee voor de zijkanten, twee voor de voor- en achterzijde. Eentje voor de bodem, en de laatste vormt het deksel. De stalen nagels geven wat mee als het hout onder invloed van luchtvochtigheid wat uitzet en weer krimpt. Hierdoor wordt voorkomen dat het hout gaat barsten, maar de constructie wordt wel stevig bij elkaar gehouden. De nagels worden in Frankrijk gemaakt door Rivierre Nail Factory. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Alles ziet er uit alsof er sinds de start in 1888 niet echt iets aan de fabriekshal en de machines verandert is.

De hieronder afgebeelde dekenkist is gemaakt van iepenhout, afgewerkt met lijnolie en natuurlijke was.

Afmetingen lxbxh: 750x300x510 mm
Prijs: €450
Opties: Grenenhout €425 (grenen is zachter, en dus wat kwetbaarder). Afmetingen zijn bespreekbaar.

Panelenkist
Mijn tweede model dekenkist heeft een soort tussenvorm. Het heeft wat van de klassieke paneeltjes in een frame, en wat van het eenvoudige van de zes-planken kist. Dit model is qua afmetingen wat groter dan de zes-planken kist.

De hieronder afgebeelde dekenkist is gemaakt van eikenhout, afgewerkt met natuurlijke kleurbeits en beschermende was.

Afmetingen lxbxh: 850x380x510 mm
Prijs: €870
Opties: Grenenhout €450. Afmetingen en afwerking zijn bespreekbaar.